That Social RascalThat Social Rascal is een Nederlandse blog die volledig gewijd is aan social media, internet, zoekmachine-optimalisatie (SEO), webredactie, content management, beeldbewerking en nog veel meer. Op deze plek wil ik mijn kennis, ervaring en enthousiasme met jullie delen over deze gebieden.

Een enkeling zal zich wellicht afvragen: “Is dat nou echt nodig, nog een blog over internet en social media?” Immers, op het internet zijn meer dan genoeg blogs over deze thema’s, in alle denkbare talen. Toch zeg ik met volle overtuiging ‘ja’ op deze vraag.

Waarom dan?

Nou, om te beginnen omdat de meeste blogs zich concentreren op één specifiek thema. Daar vind je bijdragen over Facebook, of Twitter, of bij een enkeling zelfs iets over social media in het algemeen, of SEO, et cetera. Mijn inzet is breder.

Waarom? Om de doodeenvoudige reden dat je als webredacteur van ongelooflijk veel markten thuis moet zijn. Natuurlijk moet je over een vlotte pen beschikken, maar dat is bij lange na niet meer voldoende vandaag de dag. Naast een goede schrijver moet je ook thuis zijn in HTML en CSS, (specifieke) content management systemen, grafische bewerkingspakketten als Photoshop, videobewerking, social media marketing, zoekmachine-optimalisatie  (SEO) en internet marketing (SEA/SEM), en ga zo maar door.

Een andere reden is dat het internet en webredacties in de toekomst nog verder zullen groeien, en dus de behoefte aan kennis alleen maar groter zal worden. Uit onderzoek van de NVJ-jongerensectie Vers in de Pers (ViP) van maart 2013 blijkt dat internetredacties ervan uitgaan dat zij zowel op korte als langere termijn in omvang zullen groeien. Deze groei gaat ten koste van de redacties van traditionele media (krant, radio, televisie). Dit benadrukt des te meer het belang van een blog over webredactionele vaardigheden.

Wie ben jij dan om ons iets wijs te maken?

Logo That Social RascalVanuit mijn rijke ervaring als web-, beeld- en eindredacteur en webjournalist (waaronder bij Techzine.nl, Tablet.nl en het actualiteitenprogramma EenVandaag) denk ik webredacteurs en anders geïnteresseerden iets bij te kunnen brengen over deze thema’s. Mijn praktijkervaring is bovendien aangevuld met vele relevante cursussen. Ook houdt ik nauwlettend de laatste ontwikkelingen op mijn vakgebied bij. Ten slotte lees ik in mijn vrije tijd veel over internet, social media en vergelijkbare onderwerpen.

Ik weet dat ik hoge verwachtingen schep en hoop dat ik dan ook hieraan kan voldoen.

Mijn belofte is dan ook dat ik mijn uiterste best zal doen om leuke, informatieve en afwisselende blogs te schrijven. Hou That Social Rascal dus goed in de gaten!