Domeinnaam kopen? 3 tips van Matt Cutts

DomeinnaamJe eigen website starten op internet is zeer eenvoudig: je zoekt een hosting provider, registreert een domeinnaam en je zet je site online. In plaats van een nieuwe domeinnaam te registreren kun je er ook voor kiezen om een bestaande domeinnaam te kopen. Maar dat is niet geheel zonder gevaren: als deze in het verleden bijvoorbeeld voor spamactiviteiten is gebruikt, dan is de kans groot dat deze site niet door Google geïndexeerd is of zal worden. Hoe kun je onderzoeken of dat het geval is? Google ingenieur Matt Cutts geeft 3 tips om geen kat in de zak te kopen.

1. Voer een zoekopdracht uit naar de website

Gebruik als Google operator ‘site:jouwsite.com’. Als er geen zoekresultaten verschijnen terwijl de site wel content bevat, is dat een slecht voorteken. Ook raadt Cutts het aan om enkel op de domeinnaam te zoeken (minus de .com of .nl-TLD) en te zien wat er over de site gezegd wordt door andere internetgebruikers (zowel positief als negatief). Zo leer je het nodige over de reputatie van de domeinnaam. Meer over Google operators kun je lezen in mijn artikel ‘Zoekoperators: welke zijn er?’.

2. Doorzoek Archive.org

Op Archive.org kun je zien hoe de website die je op het oog hebt er in het verleden uitzag. Als het erop lijkt dat iemand spamactiviteiten ontplooide vanaf de site die je graag wilt hebben, dan is het wellicht verstandiger om van de koop af te zien. Het bespaart je immers zeer veel tijd, moeite en energie die je anders moet investeren om de reputatieschade te herstellen.

3. Vraag of je de statistieken van de website mag inzien

Als je de eigenaar van de site kent, kun je vragen of je inzage kunt krijgen in het verkeer dat de website genereerde in het verleden. Een sterke daling in bezoekersverkeer kan een indicatie zijn dat de site niet helemaal te vertrouwen is.

Hieronder kun je de hele video terugkijken waar Cutts nog dieper op de materie ingaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *