Social media zijn dikmakertjes

Slapend kindSocial media, er zijn minstens net zoveel positieve als negatieve verhalen over te vertellen. Gisteren schreef De Telegraaf dat digitale netwerken slecht zijn voor de gezondheid van kinderen. Reden: social media veroorzaken slaapgebrek waardoor ze en grotere kans hebben om obesitas (ernstig overgewicht) op te lopen.

Dat zegt tenminste neuroloog en slaapexpert dr. Hans Hamburger, hoofd van het Amsterdams WaakSlaapCentrum in het Slotervaartziekenhuis en Boerhaave Medisch Centrum en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waakonderzoek.

Deze week vond in Kuala Lumpur het International Congress on Obesity (ICO) voor de twaalfde keer plaats. Meer dan duizend toonaangevende deskundigen zijn daar om de nieuwste ontwikkelingen en kennis uit te wisselen. De aanwezigen stelden vast dat er sprake is van een alarmerende groei van het aantal kinderen met obesitas. De grote boosdoener zijn social mediakanalen als Facebook en Twitter.

Dr. Hamburger reageert in De Telegraaf op deze conclusie van het ICO:

“Het probleem zit niet in de obesitas, maar in de slaap. Kinderen krijgen te weinig slaap, zitten tot ’s avonds laat op de sociale media en dat verstoort de stofwisseling. Tot het twaalfde jaar hebben ze zeker twaalf uur slaap nodig en als ze 13 of 14 zijn is 8,5 uur echt niet genoeg, want tot het 25ste levensjaar is 9 tot 10 uur slaap nodig.”

Oftewel, een slecht slaapritme verstoort de stofwisseling en dat vergroot vervolgens de kans op obesitas. Dat slaap belangrijk is voor het lichaam om te herstellen weten we allemaal vast wel, maar dat ons lichaam daar zo veel tijd voor nodig heeft is nieuw voor me. Het komt bij mij over alsof we met z’n allen halve dagen moeten slapen om alleen de stofwisseling goed op gang te houden.

Oorzaken

Of het inderdaad zo’n belangrijke factor is om het hedendaagse overgewicht bij kinderen te verklaren, dat lijkt me stug. Gebrek aan beweging en veel ongezond eten zijn volgens mij belangrijkere oorzaken voor obesitas. Ik heb het gevoel dat de jeugd van tegenwoordig meer achter de computer zit dan wij vroeger, al was het alleen maar omdat wij toen nog geen internet hadden. De tijd die ze achter de computer doorbrengen bewegen ze niet.

Daarnaast zie ik ook steeds vaker jongeren op scooters en brommertjes voorbij scheuren. Natuurlijk was dat in mijn tijd ook al, maar of het in dezelfde mate was, dat durf ik te betwijfelen.

Ten slotte is er tegenwoordig misschien meer ongezond voedsel in omloop? Daar durf ik me niet aan te wagen, maar feit is dat het assortiment aan ongezonde tussendoortjes vandaag de dag wel zeer breed is. Waarom een appel eten als je ook van een chocoladereep kunt genieten? Gelukkig zie ik wel dat scholen steeds meer hun best doen om meer gezondere alternatieven aan te bieden op school.

Gezondheidsproblemen

De Amerikaanse psycholoog Larry Rosen doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar de relatie tussen onze gezondheid en technologie. In een van zijn onderzoeken vond hij een verband tussen  de mate waarin jongeren social media gebruiken en gezondheidsproblemen. Jongeren die meer gamen of op internet zitten, hebben een grotere kans dat ze met lichamelijke problemen kampen zoals maag- en slaapproblemen, depressie en angstaanvallen. Tevens spijbelt deze groep gemiddeld vaker dan andere leeftijdgenoten die minder gamen en surfen.

Tevens stelt Rosen dat jongeren narcistischer worden naarmate ze meer inloggen op Facebook. Des te vaker jongeren inloggen op Facebook, des te groter de kans dat ze een asociale persoonlijkheid creëren, paranoïde gedrag vertonen en overmatig veel alcohol consumeren. Ook vergroten social media volgens hem de concentratieproblemen bij jongeren en halen ze daardoor gemiddeld lagere cijfers dan jongeren die minder actief zijn op sociale netwerken.

Stress

Dat jongeren gestrest raken van social media toonden verslavingsdeskundige Herm Kisjes en journaliste Mayke Kalis aan in het boek Socialbesitas (2013). Sommigen zijn bang om iets te missen als ze even niet hun social mediakanalen kunnen raadplegen (Fear Of Missing Out, of FOMO), of denken dat ze hun telefoon voelen trillen in hun broekzak terwijl dat niet het geval is (Phantom Vibration Syndrome). Weer anderen zijn als de dood dat ze hun smartphone niet kunnen missen om de laatste statusupdates te bekijken (No Mobile Phobia, of nomophobia).

Positieve effecten

En zo zijn er nog veel meer onderzoeken aan te halen die de negatieve aspecten van social media benadrukken. Maar we mogen de positieve kanten niet vergeten:

Als iemand dus met negatieve verhalen over social media komt aanzetten, dan kun je hem of haar ook op de positieve aspecten wijzen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *