Fijne World Back-Up Day!

World Backup Day 2014Allereerst: een hele fijne World Back-Up Day toegewenst! Ik persoonlijk had er nog nooit van gehoord, maar het bestaat echt. Met de World Back-Up Day willen de initiatiefnemers stilstaan bij het belang van het beheren van je eigen bestanden. Waarom is dat zo belangrijk dat er zelfs een speciale ‘feestdag’ voor in het leven is geroepen? En moet je als consument dan back-ups maken? In deze blog ga ik in op het belang van regelmatig back-uppen en noem ik aantal applicaties waarmee je eenvoudig al je bestanden kunt beheren. Voor wie een afkeer heeft van online opslagdiensten heb ik een aantal tips op een rij gezet waar je op moet letten als je een externe harde schijf aanschaft.

Doe je dat niet regelmatig, dan bestaat het risico dat je van het ene op het andere moment alles kwijt bent. Al je favoriete foto’s, video’s muziek, tekstbestanden, en ga zo maar door. Dat wil natuurlijk niemand. Ter ere van World Back-Up Day heb ik deze blog geschreven

Waarom back-ups maken?

We horen het mensen om ons heen regelmatig zeggen: het is belangrijk om een kopie van al je bestanden te hebben. Maar waarom eigenlijk? Misschien is het een basale vraag, maar het is goed om er toch even bij stil te staan.

Als je de reclamespotjes van de overheid mogen geloven is alles wat we op internet doen potentieel gevaarlijk. Phishing, hackers, cryptoware, ransomware, je e-mail checken: het gevaar schuilt om iedere hoek en bij elke digitale activiteit. Je zou bijna niet meer durven te surfen op internet. Zo erg is het gelukkig niet, maar de boodschap is helder.

Een antiviruspakket kan je computer tegen allerlei gevaren op het internet beschermen. Maar 100% garantie tegen virussen en andere malware bestaat niet. Je hebt de update van je antiviruspakket nog maar net binnen, of de volgende dreiging dient zich al aan. En eenmaal geïnfecteerd loop je het risico al je data voor altijd kwijt te raken. Niemand wil toch al zijn digitale foto’s verliezen? Of zijn Word-documenten, Powerpoint-presentaties of favoriete muziek en video’s?

Ik vind het dan ook verwonderlijk dat drie op de tien mensen nog nooit een back-up in zijn leven heeft gemaakt. Deze mensen zien kennelijk de ernst van de situatie niet in.

Diefstal

Laten we het internet even voor wat het is. Ons surfgedrag is niet de enige reden waarom we regelmatig een back-up van al onze bestanden zouden moeten maken. Het kan altijd gebeuren dat je computer er ineens mee uitscheidt, bijvoorbeeld door een fatale foutmelding of systeemcrash. En wat dacht je van zaken als brand, wateroverlast en rookschade? Ook deze onvoorziene gebeurtenissen zijn funest voor je computer. Ten slotte is het ook denkbaar dat een inbreker je laptop meeneemt uit je huis.

Het eindresultaat is in alle gevallen hetzelfde: je bent al je bestanden kwijt.

Online opslagdiensten

Kortom, het is dus belangrijker dan ooit om regelmatig een back-up van al je bestanden te maken. Welke applicaties daarbij kunnen helpen? De onderstaande apps zijn zeer gebruiksvriendelijk en kunnen je helpen bij het maken van een back-up van je bestanden. Ze hebben met elkaar gemeen dat het online opslagdiensten zijn. Het grote voordeel daarvan is dat je je bestanden overal ter wereld kunt raadplegen en bewerken. Dat wil zeggen, als je een internetverbinding hebt. Daarnaast kennen ze een share-functionaliteit, wat betekent dat je jouw bestanden met vrienden, kennissen en collega’s kunt delen. Tevens wordt al je data versleuteld opgeslagen. En had ik al gezegd dat de basispakketten van al deze diensten gratis zijn?!

Hier komen ze dan!

DropboxDropbox

Bij de basisaccount van Dropbox krijg je 2 GB aan opslagruimte van Dropbox. Voor 10 dollar per maand vergroot Dropbox je opslagcapaciteit tot 100 GB. Voor 15 dollar per maand krijg je de business account, met onder meer onbeperkte hoeveelheid opslagruimte en versiebeheer van je documenten.

Er is ook nog de mogelijkheid om opslagruimte bij te verdienen. Daarvoor moet je je vrienden uitnodigen om een Dropbox-account aan te maken. Voor ieder nieuw lid dat jij aandraagt krijg je extra opslagcapaciteit, afhankelijk van je abonnement. Als je een basisaccount hebt krijg je 250MB per vriend aan extra opslagruimte, met een maximum van 8GB. Bij de pro-accounts krijg je 500MB extra opslagcapaciteit per vriend, met een maximum tot 16GB.

OneDrive

OneDrive, wat tot voor kort SkyDrive heette, is de online opslagdienst van Microsoft. Wie zich hiervoor aanmeldt krijgt gratis 7 GB aan opslagcapaciteit. Daar bovenop biedt Microsoft 3 GB extra opslagruimte als je back-ups van je camera-album instelt en foto’s automatisch op OneDrive opslaat. Door vrienden uit te nodigen voor OneDrive kun je tot 5 GB opslagruimte bijverdienen. Alles bij elkaar opgeteld komt dat dus neer op een opslagcapaciteit van 15 GB, aanzienlijk meer dus dan bij Dropbox.

OneDrive werkt nauw samen met Office, wat het nog makkelijker maakt om back-ups te maken van al je Word-, Excel, Powerpoint- en OneNote-bestanden. Deze kun je bovendien waar je ook bent bewerken en delen. Ook kun je al je favoriete foto’s als back-up opslaan.

Microsoft biedt de mogelijkheid om meer opslagruimte bij te kopen. Voor 19 euro per jaar krijg je 50 GB extra opslagcapaciteit, voor 37 euro 100 GB en maar liefst 200 GB voor 74 euro. En dan komt daar de 7 GB aan gratis opslagruimte nog bovenop.

Google Drive

Wie zich aanmeldt voor Google Drive krijgt gratis 15 GB aan opslagruimte. Dat is net zo veel als bij Microsofts OneDrive, maar dan zonder het gedoe om extra opslagruimte te verdienen door vrienden uit te nodigen. Dus dat is al een groot voordeel. Met Google Drive kun je documenten, presentaties, spreadsheats, formulieren en tekeningen maken, delen en beheren. Tussentijds opslaan is niet nodig, omdat Google dit automatisch voor je doet bij iedere wijziging. Om die reden zijn er auteurs die niet langer met Word, maar met Google Drive werken. Foto’s tot een resolutie van 2048 x 2048 pixels kun je gratis opslaan in Picasa. Is de resolutie van je foto’s groter, dan gaat het ten koste van je opslagruimte.

Mocht 15 GB te weinig opslagruimte zijn, dan kun je meer bijkopen. Onlangs verlaagde Google de prijzen voor Google Drive. Voor 24 dollar per jaar krijg je een opslagcapaciteit van 100 GB, en voor 120 dollar per jaar maar liefst 1 TB. Met deze tarieven is Google Drive verreweg de goedkoopste online opslagdienst.

MEGAMEGA

MEGA is upload- en back-updienst van Kim Dotcom, de man achter Megaupload.com. Helaas voor Kim oordeelde de rechter dat zijn dienst door velen werd gebruikt om illegaal auteursrechtelijk beschermd materiaal te uploaden en delen. Zodoende moest Kim noodgedwongen de stekker uit Megaupload.com trekken. Begin 2013 startte de internetondernemer een nieuw project: MEGA. Hetzelfde principe, maar dan met extra nadruk op het beveiligingsaspect.

Wie zich aanmeldt voor MEGA krijgt ongekend veel opslagruimte: maar liefst 50 GB. En nee, dat is niet de betaalde versie. Voor 100 euro krijg je met de PRO I account een jaar lang de beschikking over 500 GB. Een PRO II account kost jaarlijks 200 euro, maar dan krijg je wel 2 TB aan online opslagruimte. Nog te weinig? Dan is er nog de PRO III account. Voor een prijs van 300 euro per jaar krijg je maar liefst 4 TB.

Liever offline back-ups maken?

Volop keuze dus. Maar ik kan me voorstellen dat sommigen wellicht wat huiverig zijn voor al deze online opslagdiensten. Zo zou de NSA bij verschillende internetbedrijven de gegevens en data van hun gebruikers kunnen inzien. Oftewel, hoe privacygevoelig zijn de hierboven genoemde diensten? En wat doen deze bedrijven met jouw gegevens? Na het debacle rondom ING dat de betaalgegevens van zijn klanten wilde verkopen, zijn we met z’n al wat terughoudender geworden.

Voor die mensen heb ik een andere tip: overweeg om een externe harde schijf aan te schaffen. Afhankelijk van de opslagcapaciteit en de mogelijkheden varieert de prijs van externe harde schijven van enkele tientjes tot een paar honderd euro. Enkele zaken waar je op moet letten bij de aanschaf zijn:

  • Omvang van de harde schijf: 3,5” betekent dat het om een externe harde schijf gaat. 2,5” is een interne harde schijf;
  • Opslagcapaciteit: hoe meer opslagruimte, des te duurder. Als je veel video’s, foto’s en muziek wilt back-uppen, dan kun je het beste kiezen voor 1 TB of meer;
  • USB-interface: USB 3.0 betekent dat data overschrijven sneller gaat. Let wel: ook je desktop of laptop moet dan over een USB 3.0 aansluiting beschikken. Anders heb je hier niets aan; en
  • Rotatiesnelheid: hoe hoger deze snelheid, des te minder tijd de externe harde schijf nodig heeft om data te lezen of te schrijven. 5400 RPM is toch wel het minimum dat je moet nemen, 7200 RPM is beter voor zware bestanden als video’s en games;

Afsluiting

Ik hoop van harte dat je na het lezen van deze blog ook zelf actief aan de slag gaat met het maken van back-ups van je bestanden. Het is niet moeilijk en kost ook niet veel tijd.

Be safe, back-up!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *